Lucia i Vårfrukyrkan 2019

Rebecka Thorell Photography, bröllopsfotograf Sverige, bröllopsfotograf uppland, swedish wedding photographer

Det är en av de större händelserna på året, tävlingen om att bli årets Lucia i Enköping. Varje år är det ett gäng företag här i Kommunen som sluter samman för att bidra till att Lucciavesparna ska bli av. 2019 hade jag äran att få dokumentera de vespar som skedde i Vårfrukyrkan – och tro att det var en mäktig upplevelse!

Först ut var en vesp helt vigd åt familjer, där barnen fick komma ända fram och titta. Alldeles underbart påhitt om ni frågar mig! Kanske lite partisk när jag nu har barn, men det är något med glittret i barnen ögon och deras närmast oförmåga att sitta still som är så härlig ändå.

Dock kommer de flesta av bilderna från just familjerna inte att hamna här, av olika skäl.

Det fanns inte en tvekan hos mig i att jag ville ta åt mig detta uppdrag, men nog var jag rädd för den utmaning som kvällstid i mitten på december skulle ge på kameran. Helt enkelt att ljusförhållandena skulle vara kassa – och visst att jag hade en blixt att tillgå, men att jag ändå inte önskade använda den för att rasera stämningen inne i kyrkan. Det är något med min respekt för gudstjänster och bevarandet av nuet. Skulle aldrig önska att någon stördes i sin förundran av min blixt. 

Nåväl. När allt började så gick det inte att tänka så mycket, utan bara att försöka att inte trampa på någon, stå i vägen och att minnas flödet på kvällen. Så efter familjerna fått sin föreställning, där det faktiskt var en paus mitt i för att man skulle kunna krama lucia, så var det dags för den första ”riktiga” vespen att ta plats.

Som traditionen så väntade Hans som driver Häst- och Grönsaksbonen vid Joar Blå med häst och vagn för att transportera Luciatåget genom Enköping. För som om stämningen inte var på topp redan, så gör renfällar, klapprandet av hovar och eldfacklor verkligen sitt. 

Vagnen och kören åkte genom gatorna i Enköping, och oj vilken rörelse det var ute på gatorna! Måste ändå erkänna att det sällan är mer än en handfull människor en möter på torget efter kl 18 – men det är annorlunda med Lucia, med traditioner och med möjligheten till folklighet och något så vackert som körsång och levande ljus i kyrkan och på gator.

rebecka thorell photography

Detta var en sån stor ära att jag inte riktigt kunnat hitta orden för detta inlägg. Har närmast varje år sen jag flyttade hit till Enköping besökt minst en vesp, och har definitivt alltid röstat på en kandidat till Lucia. Vilken anledning vi än må ha för att fira Lucia, så är det inga tvivel om att Lucia kommer med ett ljus. Med en värme som är svår att stå emot. I alla fall för mig som har så många goda minnen till sångerna, till att lyssna på körsång i kyrkan när julen närmar sig. 

Som jag ser fram emot att få besöka framtida vespar! 

För mer information om Enköpings Lucia, klicka på knappen nedan!

Rebecka Thorell Photo, bröllopsfotograf sverige, porträttfotograf uppland

Rebecka Thorell Photo, copyright 2020.

rebeckathorellphoto@gmail.com
Innehar FA-skattsedel