TIPS PÅ KLÄDVAL TILL EN PORTRÄTTFOTOGRAFERING

Så. Det är dags för en fotografering och vad jag förstått, och upplevt själv, finns det tre punkter som brukar oroa mest.

  1. Obekvämt att hamna framför kameran
  2. Vet inte vart man ska he händerna någonstans
  3. Vilka kläder ska man välja?!

Detta inlägg kommer bearbeta punkt 3, i två olika stycken.
Vad för kläder ska man välja? // Färgkoordinera kläder inför en fotografering

Sen vill jag få sagt, att varken jag eller någon fotograf jag hittills vet om, kommer detaljstyra vad ni ska ha på er. OM det inte är så att ni konkret frågar i valet mellan x eller y, eller om ni med fotograferingen är ute efter någon särskild känsla eller ett specifikt ändamål. Men det är ett eget inlägg i sig. Så nun fortsätter vi tycker ja!

VAD FÖR KLÄDER SKA MAN VÄLJA TILL EN PORTRÄTTFOTOGRAFERING?

En nyckel i att välja kläder är att börja med att slänga bort alla obekväma kläder. Ja bums bara. Om ni har obekväma kläder på er, som hindrar er att andas, att röra er obehindrat eller kramas. Ja då kan det vara bra svårt att slappna av under en fotografering (speciellt om man också lider av punkt 1 att hela grejen är obekväm).

Du ska inte känna att du klär ut dig till en fotografering, utan kom som du är. Kanske inte skrynkliga kläder då kläder med struktur verkligen framträder i bild, men annan struktur såsom stickat, virkat och spets gör sig riktigt bra. Tänk på att jobba med lager, sjalar, västar, t-shirt under skjortan. En sjal jobbar också dubbelt som accessoar.

Vad har ni tänkt göra med bilderna? Hänga på väggen hemma? Tänk på att färgerna i bilden ska funka med inredningen, och just spegla er. Ska det vara mer nära porträtt? Täck överarmarna då de annars kommer ta fokus från era ansikten. Ska alla bilder ned i ett fotoalbum? Oavsett så kommer vi tillbaka till det om bekväma kläder.

Kommer barn vara med? Kom ihåg ombyte! En erfarenhet som kommit med mina egna barn, att alltid ha en plan b (även för dig själv!).

FÄRGKOORDINERA ERA KLÄDER

Här går det att grotta in sig riktigt ordentligt, men låt oss hålla det till en basnivå. I stora drag går det att lägga färger i två olika kategorier – varma färger eller kalla färger. I ren kompositionslära så kallas varma färger för röd-orange-gul (ska stimulera jorden) och kalla färger blir (blå – lila – grön) som står för himlen. En balans. Utöver dessa finns svart och vitt, som baser.

Ni som vill grotta er: Nivån över detta är att alla färger går att få i varma toner och i kalla toner, blått som går mer åt grönt/vitt blir kallare och blått som går mer åt rött blir varmare. Vill ni gå loss ordentligt så kan ni spana in sytrådar i en tygaffär, jag fastnade där inför vårt bröllop när jag och min man blev oense om nyanser haha. Insnöad som jag är på färgen lila så är det skillnad på lavendel (mer blå) och syren (ljusare mer rosa).

gravidfotografering enköping, gröngarn, porträttfotograf enköping, fotograf enköping
införfotografering, preweddingshoot, provfotografering bröllopsfotograf, uppsala, västerås, stockholm
porträttfotograf, fotograf enköping, rebecka thorell photo, motherhood, mamma och barn fotografering, höstfotografering barn

KONKRETA TIPS KOMMER HÄR

– Håll er till 1-3 färger som ni älskar, och välj olika toner av dessa. Väldigt viktigt ju fler ni är som ska vara med på bild.
– Tänk ut vad för intryck ni vill göra. Kläder utan stora tryck/text ger ett lugnare intryck. Småmönstrade plagg behöver harmoniseras med basplagg.
– Ex. en skjorta som är smårutig i en ljusblå-nyans kan matcha fint mot en mörkblå klänning. Bägge färgerna är blå, så blir i fin harmoni utan att matcha exakt.

Planera även i förväg, så du inte väljer kläder timmen innan. Är allt tvättat? Inga hål under ärmarna?

Vet ni vilken miljö bilderna blir i så är det enklare att välja toner på kläderna, för olika miljöer tar fram olika färger bäst. Såklart. Fotografen (nu utgår jag att de flesta gör som jag) vill gärna välja en plats tidigt i planeringen, kanske till och med rekar platsen innan för att se över ljuset. Så vet ni vilken plats det blir vet ni också om det blir i en lekpark, en skog, ett vattenbryn eller i stadsmiljö.

Exempel på färgval beroende på plats:
I stadsmiljö gör sig färgen orange riktigt bra, något med asfalten och det livliga.
Blått finns i mängder av nyanser och går till de klassiska, uppklädda och mer avslappnade bilder. De ger en känsla av lugn och är perfekta mot mer lugna bakgrunder.
Gul är verkligen inte fult, utan en helt helt fantastisk färg att ta till utomhus, och om ni som jag dras mot solnedgångar ute på fälten så vinner den här färgen vid sådana tillfällen.

Personligen så älskar jag färgerna lila(tänk syren), senapsgul och mossgrön. Färger som i mångt och mycket hamnar på tröjor medan nederdelar såsom kjolar och byxor hålls i jeans eller svart. Fast till fotograferingar har jag alltid dragits mot det blå, men mycket för att mörkblå tar fram min hårfärg helt magiskt hehe.

Förlovningsfotografering_Norrköping_Rebecka Thorell Photo_Bröllopsfotograf Östergötland-15
porträttfotograf, fotograf enköping, rebecka thorell photo, motherhood, mamma och barn fotografering
porträttfotografering, bröllopsdag, familjefotografering, enköping, uppland, fotograf västerås, bröllopsfotograf sverige

Hoppas alla dessa ord gav dig någon hjälp på vägen! Om du bokar en fotografering med mig så kommer jag självklart kunna bidra med mer, men var situation är unik och våra olika månader samt tiden på dygnet bidrar till olika ljus och fördelar med olika färval mot andra. Lycka till på er fotografering!

Senaste porträtten på bloggen

Rebecka Thorell Photography, copyright 2022.

rebeckathorellphoto@gmail.com
Innehar FA-skattsedel