BLI EN BRA TOASTMASTER

vad gör en toastmaster

BLI EN BRA TOASTMASTER

rebecka thorell photography

När det vankas sommarsäsong så finns det ett lika säkert kort som sill till midsommar. Det är bröllopstider!

Med bröllop så finns det lika givna delar såsom brudpar och gäster. Toastmasters. Du som läser har kanske varit på ett bröllop eller dussinet och kan minnas någon som höll i festen? Annonserade talarna och vart toaletterna fanns. Det kan även vara så att du själv varit ensam toastmaster eller i en superduo, kan också vara så att du ska gifta dig och klurar på vem som lämpar sig bäst? Förhoppningsvis kan detta inlägg hjälpa er alla på något vis.

GUIDE TILL ATT VARA EN TOASTMASTER

Varför kommer då detta inlägg? Helt enkelt för att jag känner mig sitta på erfarenhet i ämnet, från olika vinklar dessutom. I egenskap att vara bröllopsgäst, att vara leverantör på ett bröllop (fotograf ni vet hehe), själv gift mig och valt toastmasters samt äran att själv ha varit toastmaster. Ja ni hör ju!


Inriktningen på detta inlägg är främst till dig som fått frågan att vara toastmaster, det är ändå ni som kan behöva ett stöd. Ni brudpar vet varför ni valt de personer ni valt – så tipset till er är att berätta det till de personer ni valt. Men nu börjar vi detta inlägg på riktigt.

DEL 1. Vart ska jag ens börja efter jag svarat ja på att vara toastmaster?
DEL 2. Jag är med i en toastmaster duo
DEL 3. Jag är helt solo! Starta paniken! Eller?
DEL 4. KRYDDOR & UNDERHÅLLNING

DEL 1. Vart ska jag ens börja efter jag svarat ja på att vara toastmaster?

Ditt allra första steg är att boka ett möte. Helt enkelt att på något vis prata med brudparet och se över vad som förväntas av dig, samt vad deras önskemål för bröllopsmottagningen är. Några frågor du kan ställa är:
Varför har de valt dig? Valt er? Vad vill brudparet att det ska hända? Vilka leverantörer är inblandade? Vill de ha en särskild stämning?
Det är kanske därför de valt just dig, eller er om ni är flera, för att ni kan bidra till en go stämning, få ordning på den nya stora släkten eller vad det nu kan vara för anledning. Men hörrni. Var även tydliga med era förväntningar, har ni varit toastmaster förut? Inte? Är ni rädd över något? Ärlig och öppen kommunikation funkar åt bäst när den kommer från båda hållen. Det här är ett himla roligt uppdrag, men det kommer ta en del energi och god portion av planering från dig/er.

Reka Bröllopsdagen. Försök att få ett hum om ordningen på bröllopsdagen. Ska ni informera något innan vigseln? Hålla ordning på att alla åker rätt efter vigseln? Kommer det finnas kontaktuppgifter till er i inbjudan så gästerna kan annonsera tal i förväg?
När ni fått frågan finns det troligen ingen stark ram gällande bröllopsdagen, utan det får ni ha ett uppföljningsmöte om innan bröllopet (förslagsvis tre månader innan och sedan ett sista möte brölleveckan) för att ringa in förväntningarna åt båda hållen. Varför jag nämnde leverantörer här ovan är för att det underlättar för er när ni ska gå igenom bröllopsdagen om ni vet vart ni ringer angående exempeplvis maten, ska maten levereras och vem tar emot den? Ska festen vara på en bygdegård? Vem öppnar den på bröllopsdagen? När anländer tårtan? Behövs en dialog med fotografen? Hur långa pauser blir det? Osv.

Övriga frågor du kan ställa till brudparet som hjälper dig få ett hum om bröllopsdagen kan vara:
– Vilken teknik finns att tillgå? Kommer du få mikrofon? Kan ni visa ett bildspel? Högtalare alls?
– Vad får inte hända? Mardrömsscenario. Finns det någon gäst som inte kan begränsa sig med alkohol? Någon tekniskgrej som bara måste lösas?
När är uppdraget slut? I de flesta fall har jag upplevt att toastmasterns jobb är klart när festen börjar, vilket generellt sker kring första dansen. Att det brukar bli en information om att ”nu är det paus, och efter pausen blir det första dansen och festen börjar på riktigt. med det sagt så vill jag tacka för mig redan nu och hoppas ni slår klackarna i taket med mig” eller något. Tror ni kan göra ett bättre jobb än mig på den fronten.

Efter det första mötet så brukar det lossna, det är möjligt att sätta upp en plan för tiden innan bröllop vad som ska göras.

bröllopsfotograf dalarna, bröllop 2019, bröllopsfotograf mora, bröllop 2021, dalabröllop, bokemiskt bröllop, borgerlig vigsel

DEL 2. Jag är med i en toastmasterduo

Jamen shit vad roligt! Även fast jag är en kontrollmänniska ut i fingerspetsarna, så har jag upplevt det som fantastiskt härligt att ha en annan med mig bakom kulisserna på bröllopsdagen. Någon att hitta stöd hos och pepp hos, som kan komplettera dig och lyfta festen till en ny nivå. Ni vet en partner in crime som du kan gå omkring och ha hemlisar med från ni fått frågan tills första dansen egentligen.

Men hur löser vi att jobba ihop när vi är så olika?

Ja. Enkla svaret är att ni ser till att umgås, kanske inte måste träffas varje månad men att träffas en eller två gånger och låta det vara längre stunder. Ni kan inte stressa fram en sorts arbetsrelation, och ni ska inte känna er tvingade till att bli polare. Men under bröllopsdagen underlättar ni för varandra om ni åtminstone tolerera varandra och är på samma sida med vad som händer och vem av er som gör vad.

  • Har ni olika styrkor? Planerar en bättre och är den andra mer spontan?
  • Ni är inte varandras konkurrenter, utan ni utgör en enhet som kommer bidra enormt till hur alla minns festen. No pressure hehe men så är det.
guide till att vara en toastmaster, rebecka thorell photo

DEL 3. Jag är helt solo! Starta paniken! Eller?

Här har jag ingen egen erfarenhet, annat än att sett kungliga exempel på hur man löser det like a baws. Som Johanna gjorde i somras. Johanna imponerade på mig med sin energi och sitt körschema som var uppskrivet utefter varje halvtimma (Kontrollmänniska som jag är så förstår ni varför jag jublade). Så varför ge er mina ord när hon kan flika in med sina på hur hon lyckades få ordning på bröllopsfesten (men dessa tips funkar ju för er i duo också). Here it goes.

Johannas Do’s

·      Gör ett detaljerat körschema och skriv ut mååånga kopior (hovmästare, kök, fotograf, dig själv, extra..)
·      Var hård med maxtid för tal – 3 min är lagom (berätta detta när talarna anmäler sig)
·     Var dig själv, brudparet har ju valt dig! Är du en showare – kör, är du mer bekväm med att ta hjälp av lekar och musik, så blir det perfekt!
·      Hälsa på alla gäster under minglet – bra för nerverna!

* Lägg lite krut på välkomsttalet, det sätter tonen (jag hade tex ”3 snabba om mig” och ”mikrofonskola”, välbehövligt)

Johannas Don’ts

·     Planera inte in för mycket under middagen – gästerna vill hinna äta och umgås också.
·       Stressa inte om något går fel, eller om maten är försenad, det löser sig.

Villa Björkudden Bröllop Tynningö Bröllopsfotograf Stockholm Thorell

Kom ihåg, bröllopsfesten handlar om brudparets kärlek

och om ni genom alla händelser under middagen/festen kan få allt att knyta an till brudparet så blir det kalas. Det är din, er, uppgift som toastmaster att få festen att flyta på. Att talen inte blir för långrandiga och att gästerna har något att göra under mingel samt middagspauser. Så hur kan man krydda festen och alla olika pauser som finna under en bröllopsdag?

DEL 4. KRYDDOR & UNDERHÅLLNING

  • Ni kan ordna så varje talare har ett intro, en liten snutt av någon låt med hjälpt av en färdig lista på spotify och bluetooth högtalare. För detta krävs det då att talarna har anmält sig i förväg.
  • Klädnypeleken, den där ni sätter 12 klädnypor under valfria stolar innan middagen och mitt i middagen (förslagsvis precis innan första pausen) annonsera att ”alla ska sträcka sin högra hand under stolen för att hitta en klädnypa, ni som nu hittat dessa ska försöka bli av med dem. Efter nästa paus och innan tårtan kommer vi sätta stopp för leken och se vilka som har en klädnypa på sig.
    Det som klädnypeleken egentligen innebär är att varje klädnypa innefattar en månad (1= januari, 2 = februari osv). Så när leken är slut bjuder ni upp alla som har en klädnypa på sig (och eventuellt behöva bjuda upp fler pga vissa kanske har fler klädnypor på sig) för att då dela ut vad de får för uppdrag. Uppdraget blir att bjuda brudparet på en händelse. Kanske en julmarknad, ett biobesök, en spelkväll hemma eller att ha en tävling för vem som karvar den snyggaste pumpan. Det bestämmer ni helt själva.
  • Intervjua gäster innan bröllopet och överraska genom att visa upp delar på bröllopet i en ihopklippt film.
  • Bröllopsbingo, det går att lägga ett färdigt ark på borden som gästerna kan fylla i under hela kvällen. Det går att dela ut dessa till minglet. Här finns det att ni antingen ger alla exakt samma, ELLER så ordnar ni så det finns flera olika bingos som gästerna fyller i. På det viset så blir det ett ytterligare surr bland gästerna.

 

bröllopsfotograf stockholm, bröllopsfotograf uppsala, bröllopsfotograf enköping, bröllopsfotograf sverige, bröllop västerås

Absolut sist kommer här lite information.
Generellt sett så står ni upp mer än ni sitter ned, ni har huvudet mer på schemat än på att vara social. Men hörrni, snälla låt det vara något roligt. Gå inte upp i det blå med att ta detta för allvarligt, för visst så är det ett seriöst åtagande och allt det. Dock är du människa, och du behöver också få äta något. SÅ, packa snacks är ett stort tips. Utnyttja pauserna du med, ordna lekar som löser sig själva till stor del.
Troligtvis kommer ditt schema spricka, inget jag säger för att utmana dig. Utan gäster vandrar, maten behöver ett sista piff eller en tokig fotograf vill sno ut brudparet. Vet du vad. Det är okej! Ge varje punkt bra med marginal. Exempelvis. Ett tal bör ta ca 3 minuter, men det ingår en presentation av talaren samt att talaren ska gå upp och ned från scenen/platsen. Tänk ca 5 minuter extra på varje punkt i form av början/slut på aktivitet. Detta kanske kan rädda schemat så det bara spricker någorlunda och inte så du får stresspanik.

 
Sist då. Kom ihåg att fira bröllopet du med – njut av att vara den enda med full koll.

LYCKA TILL!

Rebecka Thorell Photo, copyright 2023

rebeckathorellphoto@gmail.com
Innehar FA-skattsedel